Faq

Het is niet genoeg als je gewoon op de eerste de beste zonnebank gaat liggen. Er zijn een paar dingen waarop je moet letten als je echt van het bezoek aan de zonnestudio wilt kunnen genieten. Hieronder volgen een paar antwoorden op veelgestelde vragen.
  • Heeft het zin voor te bruinen vóór ik op vakantie ga?

Voorbruinen is wel degelijk zinnig. We moeten de huid voorbereiden op de krachtigere zon van je vakantiebestemming en hem de tijd geven de bescherming op te bouwen die je op vakantie nodig hebt. Dat werkt het best op een moderne zonnebank, met straling die op natuurlijk zonlicht lijkt.
  • Kan ik met make-up op onder de zonnebank?

Liever niet. Als je make-up gebruikt, zijn hierdoor de poriën in je gezicht gesloten. Het UV-licht van een zonnebank opent deze gesloten poriën weer, waardoor de huid niet alleen het licht zelf opneemt, maar ook allergie veroorzakende bestanddelen van de make-up.
  • Een douche nemen na de zonnebank?

Het gerucht dat een verfrissende douche na de zonnebank ervoor zorgt dat het bruin weer wordt weggewassen en -geschrobd, klopt absoluut niet. De bruine tint ontstaat in de huid, niet op de huid. Verzorg je huid met een douche en een vochtinbrengende crème, dan komt het bruin beter tot zijn recht.
  • Tegelijkertijd medicijnen en zonnebank gebruiken?

Het is van een paar medicijnen bekend dat deze de gevoeligheid van de huid verhogen. Dit is vooral vaak het geval bij antibiotica, sulfonamiden, psychofarmaca, kalmerende middelen en diuretica. Ook bruiningsmiddelen die psorale of cumarine bevatten zorgen ervoor dat de huid gevoeliger wordt. In twijfelgevallen moet je dit eerst aan de arts vragen, zodat je zonder risico van een zonnebad kunt genieten.
  • Waarom krijg ik een wit stuitje op de zonnebank?

Na het zonnen op de zonnebank kunnen er witte plekken op de 'drukpunten' van je lichaam ontstaan, zoals stuitje, billen en schouderbladen. Dit komt doordat er op deze plaatsen geen optimale doorbloeding is en er is daardoor weinig toevoer van zuurstof, terwijl dit juist heel belangrijk is voor een optimale bruining. Zonnebanken met ergonomisch gevormde ligvlakken kunnen dit voorminderen. Het helpt om tijdens het zonnen af en toe te gaan 'verliggen' zodat er geen drukplekken kunnen ontstaan.
  • Kan ik dezelfde crème gebruiken op de zonnebank als in de zon?

Nee, in de zon zal je een anti-zonnebrandmiddel met een beschermingsfactor gebruiken om verbranding te voorkomen. Op de zonnebank hoort de op jou huidtype afgestemde hoeveelheid zonlicht te ontvangen, waardoor deze bescherming niet nodig is. Sterker nog, het vermindert het effect van de zonnebankstralen waardoor je mogelijk een te geringe dosis ontvangt om bruin te kunnen worden.